(2).webp)
Mətbəxin Əvəzolunmaz Düyü Plovu!
Düyü plovu, türk mətbəxinin populyar və əvəzolunmaz yeməklərindən biridir. Mənşəyi qədim dövrlərə gedib çıxan düyü plovu,dad və qidalandırıcı xüsusiyyətləri ilə süfrələrimizi bəzəyir.
Bu yazıda düyü plovunun mənşəyi, çeşidləri,resepti, sağlamlıq faydaları, məsləhətlər və tövsiyələr, mədəni əhəmiyyət və dünya miqyasında populyarlıq kimi mövzuları əhatə edəcəyik.
Sizə xoş oxu arzulayırıq!
Düyü Plovunun Mədəni Əhəmiyyəti
Düyü plovu mətbəximizin əvəzolunmaz hissəsidir. Xüsusilə bayramlarda, toylarda və xüsusi günlərdə süfrələrdə öz yerini tutur. Eyni vaxtda,Azərbaycan cəmiyyətində qonaq qəbul etmək ənənəsində mühüm yeri var.
Düyü Plovunun Dünya Şöhrəti
Düyü plovu dünyanın bir çox mədəniyyətində məşhur bir yeməkdir. Asiya, Yaxın Şərq, Latın Amerikası və Karib dənizi kimi bölgələrdə fərqli reseptlərlə istehlak edilir. Bu populyarlıq düyü plovunun dadlı, qidalandırıcı və asan hazırlana bilir olması deməkdir.
Düyü Plovunun Mənşəyi
Düyü plovunun mənşəyi Asiyada yerləşir. Düyü Çin və Hindistan kimi bölgələrdə min illərdir becərilən bir taxıl məhsuludur. Qədim dövrlərdə düyü plovu xüsusilə Asiyada böyük əhəmiyyət kəsb edir və hal hazırda da, ənənəvi yeməklər bir hissəsi kimi istehlak edilməkdədir. Azərbaycan mətbəxində Düyü plovu uzun illərdir sevilərək hazırlanan bir yeməkdir.
Düyü Plovunun növləri
Düyü plovu müxtəlif reseptlərlə hazırlana və müxtəlif maddələrlə zənginləşdirilə bilər. Burada düyü plovunun bəzi növləri var:
Ağ plov
Ağ düyü,ən əsas və klassik düyü plovunun bir növüdür. Ağ düyüdən hazırlanan bu düyü,yüngül və dadlı garnitürdür. Adətən ət yeməkləri ilə üstünlük verilir.
Əriştəli Plov
Əriştə plovu, düyü plovuna əlavə edilən qovrulmuş əriştə ilə hazırlanmış çeşiddir əriştə, plova yüngül bir fərahlıq qataraq dadını artırır.
Bulqur Plovu
Bulgur plovu,düyü yerinə bulqur İstifadə olunan düyü növüdür. Bulqur düyü ilə müqayisədə daha qidalı bir seçimdir. Xüsusilə bulgur plovu orta Şərq Mətbəxində tez-tez üstünlük verilən sevimli daddır.
Düyü Plovunun Resepti
Budur sadə düyü plovu resepti:
Materiallar:
● 2 stəkan düyü
● 3 stəkan su
● 2 xörək qaşığı kərə yağı və ya yağ
● Duz
Hazırlanması:
● Düyü bol su ilə yuyun və süzün.
● Tavaya yağ əlavə edib əridin.
● Düyü qazana əlavə edin və az odda qızardın.
● Su və duz əlavə edin, qarışdırın və qaynamağa buraxın.
● Qaynadıqdan sonra qazı azaldın, qazanın qapağını bağlayın və düyünü təxminən 15-20 dəqiqə su çəkilənə qədər bişirin.
● Düyü bişdikdən sonra qazı söndürün və düyünü dəmləməyə qoyun.
● Dəmləndikdən sonra düyünü qarışdırıb süfrəyə verin.
Düyü Plovu İlə Nə Yemək Lazımdır?
Düyü plovu bir çox yeməklərlə gözəl birləşir. Ət qidaları,Toyuq qidaları, müxtəlif balıq yeməkləri və tərəvəz yeməkləri.əsas kurslarla xidmətə yararlıdır. Bundan əlavə, turşu, cacıq və salat kimiyan tatlar ilə həm də mükəmməl tamamlayıcı ola bilər. Plovdan başqa xüsusi dadları da var. Rotante-nin mükəmməl ləzzətləri cəhd etmisiniz? Bu ləzzətləri görmək üçün indi klikləyin!
Düyü Plovunun Sağlamlığa Faydaları
Düyü plovu təkcə dadlı deyil, eyni zamanda da,sağlığa faydaları var. Budur sizin üçün,düyü plovunun sağlamlıq üçün bəzi faydalarını təqdim edirik:
1- Lif və Enerji Mənbəyi
Yüksək lif tərkibi sayəsində düyü plovu həzm sistemini dəstəkləyir və uzun müddət toxluq hissi verir. Tərkibindəki karbohidratlara görə də enerji mənbəyi kimi mühüm rol oynayır.
2- Mineral və Vitamin Dükanı
Düyü plovu dəmir, maqnezium, kalium və B vitaminləri kimi bir çox mineral və vitamin mənbəyidir. Bu qidalar bədən funksiyalarını dəstəkləyir və sağlam həyat üçün zəruridir.
3- Həzm Sistemi Sağlamlığına Dəstək
Düyü plovu həzm sisteminin sağlamlığına müsbət təsir göstərən qidadır. Tərkibindəki lif həzm prosesini tənzimləyir və həzm sisteminin düzgün işləməsini dəstəkləyir.
4- Xolesterin Nəzarətində Kömək Edir
Düyü plovu doymuş yağları az olan qidadır. Buna görə də, müntəzəm olaraq istehlak edildikdə xolesterin səviyyəsini idarə etməyə kömək edə bilər.
Düyü Düyü İlə Bağlı Məsləhətlər Və Fəndlər Hansılardır?
- Plov hazırlayarkən düyünün nişastasını azaltmaq üçün mütləq yuyun.
- Plovu daha dadlı etmək üçün kərə yağı və ya yağdan istifadə edə bilərsiniz.
- Düyü bişirərkən qazanın qapağını bağlamayın və qarışdırmayın ki, düyünün tutarlılığı daha yaxşı olsun.
- Düyü dəmləyərkən qazanın qapağını açmayın və ən azı 10-15 dəqiqə oturmasına icazə verin.
Rotantenin dadlı reseptlərini sınamağa hazırsınız?
Digər Bloqlar

İdman Qidalanmasında Karbohidratların Əhəmiyyəti
(2).webp)
Mətbəxin Əvəzolunmaz Düyü Plovu!
.webp)
Xırtıldayan Toyuq Marinating Məsləhətləri

Salat Yemək Və Sağlam Bədən
.webp)